Uenigheter i ekteskapet

Postet 2023-02-02

Konflikter oppstår i alle ekteskap! Men når det gjelder konfliktløsning finnes god timing og dårlig timing…

Ulikheter
Et ekteskap består av to mennesker med ulik personlighet, ulike erfaringer og ulike måter å tenke på. Disse ulikhetene kan være med på å lage humper og hindringer i veien vår sammen. Ulikhetene fører gjerne til uenigheter, som kan utvikle seg til konflikter. Det blir som regel en del ulikheter å ta tak i i et ekteskap, men ulikhetene kan også resultere i god kommunikasjon og forståelse av hverandre.

Er "min mening" viktigst?
I starten av vårt ekteskap kunne uenigheten være «truende». Begge måtte argumentere voldsomt for SIN mening - og noen måtte vinne konflikten eller uenigheten. Det kunne bli en stoooor krangel. Etter 23 års ekteskap har vi innsett at den ene sine styrker er ofte den andres svakheter - og motsatt. Ingen er perfekte, og vi må stadig jobbe for å komme hverandre i møte. Vi kan fortsatt se ganske ulikt på mange ting. Men: vår uenighet er ikke «truende» lenger.

Sammen er vi sterkere
Vi er mye sterkere når vi utfyller hverandre. Og hjelper hverandre. Noen ganger blir vi ikke enige heller - men den ene føyer seg. (Og dette bytter vi på - for det er jo viktig at én ikke får viljen sin hver eneste gang) Men oftest blir vi faktisk enige - etter lange samtaler og etter å ha sett saken fra BEGGE SIN SIDE!
Et måltid sammen kan være en anledning til god kommunikasjon

God kommunikasjon
For å få et godt samliv krever det mye kommunikasjon - og god kommunikasjon. Det er viktig at begge to i et parforhold får dele tanker, snakke om følelser og si sin mening. Å undertrykke følelser eller la være å fortelle det man har på hjertet - er ikke en god løsning på lang sikt. Ærlighet og åpenhet er viktig!

God timing
Men: Det er også viktig med «timing». Å snakke om store og vanskelige konflikter når man har kun tre minutter tilgjengelig eller når den ene har intens hodepine - er ikke god timing. Det er heller ikke lurt å takle konflikter med en skrikende baby på armen eller når man er utslitt etter en krevende dag.
 
Velg tid og sted med omhu - og pass på at begge er uthvilt og at dere god tid til å få snakket ut. Da blir det mye lettere å løse konflikter på en god måte!


Flere tips? Se vår YouTube-video: «HVORDAN LØSE KONFLIKTER I FORHOLDET» 
Relaterte artikler

Meny

Innstillinger

Del