Hopp til innhold

Blogg

Å være mamma er helt fantastisk, men det kan også være utfordrende og krevende. Her er ti tips til deg som er hjemme med små barn!

1: Husk at dette er en kort fase

Det å være mamma til små barn er noe du bare gjør i noen få år av ditt liv. Småbarnsfasen er intens og kan være krevende, men det er viktig å huske på at dette bare er en kort fase i livet. Hold ut!

2: Omfavne småbarnsfasen

Det er viktig å omfavne denne delen av livet med åpne armer, i stedet for å tenke på friheten du hadde før du fikk barn. Før kunne du kanskje dra ut med venninner når du ville, trene ofte og jobbe lange dager på jobben. Nå er alt annerledes. Omfavne denne delen av livet og si til deg selv: «Jeg vil være fullt og helt tilstede som mamma nå, og gjøre det beste ut av denne fasen i litt liv!»

3: En mulighet til personlig vekst

Vi modnes veldig når vi blir mødre, og dette er en tid der vi utvikler oss som person og som kvinne. Småbarnsfasen er en tid hvor vi kan lære å sette andre høyere enn oss selv. En skrikende, sulten baby som våkner midt på natta har behov som er viktigere enn mors behov. På denne måten utvikler vi oss til å bli mindre egoistiske, mer forståelsesfulle og mye mer tålmodige enn før. Og DET er fantastisk!

4: Lær mest mulig

Les bøker om foreldrerollen og om barns utvikling. Snakk med andre mødre og lær mest mulig. Ingen av oss visste mye om morsrollen før vi fikk vårt første barn. Dette er en unik mulighet til å lære mer og bli ekspert på dine barn og på morsrollen.

5: Bruk masse tid sammen med barna dine

Barna dine er små bare en gang i livet. Snart blir de store og selvstendige og opptatt av egne ting. De første årene av barnas liv, er mamma uerstattelig. Vær tilstede og bruk masse tid sammen med barna i småbarnsfasen.

6: Jobb mindre

Det er mye spennende vi kan gjøre i livet, men det viktigste du gjør er den jobben du gjør hjemme. Si fullstendig ja til mammarollen! Små barn har stort behov for tid sammen med mamma. Hver familie må finne sin egen vei og se på hva som er mulig. Vårt råd er å kutte ned på forbruket og heller bruke mer tid hjemme i tiden barna er små. Kanskje er det mulig at mor er hjemmeværende eller jobber i redusert stilling noen år?

7: Kle på deg

Det kan være deprimerende å gå rundt i pysjen hele dagen om man er hjemme med baby eller små barn. Vi føler oss alle bedre dersom vi kler på oss og ordner oss slik man vanligvis ville gjort om man skulle på jobb (selv om man «bare» skal være hjemme med barna hele dagen). Når du føler deg bedre, så har du det bedre. Kle på deg noen fine klær og vær fornøyd med hvor flott mamma du er!

8: Det er lov å være sliten

Det er mye jobb å være hjemme med en liten baby eller små barn, og det er helt naturlig å føle seg sliten og litt overveldet noen dager. Husk at du er en god mamma selv om du er sliten eller trøtt. Kanskje du kan få litt hjelp av en nabojente som har tid til å gå trilletur etter skoletid? Eller en tante eller bestemor som kan vaske huset eller lage middag en gang i blant? Ta i mot hjelp og få nok hvile! 

9: Ha det gøy

Le sammen med barna dine! Lek sammen, dra på utflukter i skog og mark og kast steiner i sjøen. Gå en trilletur, kjøp en is og kos dere sammen. Prøv å se verden gjennom barnas øyne - le, lek og lær sammen!

10: Ha fokus på de viktigste verdiene

Hva er det aller viktigste i livet ditt? Ikke glem det selv om du er i småbarnsfasen! For oss som er kristne og vil være Jesu etterfølgere, er det viktig å bruke tid med Guds Ord og i Guds nærvær. Vi trenger påfyll for å ikke gå tom som mødre, og hos Gud finner vi kjærlighetens kilde. Når Han får fylle oss har vi mer å gi til barna våre og mannen vår.

Gud er kjærlighet (1.Joh 5,16)

Håper noen av disse tipsene kan være til inspirasjon. Alle mødre er ulike og vi vil vektlegge forskjellige ting. Det viktigste er at du finner noe som passer for din familie og er til barnas beste. Gud velsigne deg i rollen som mamma!

Se også vår video med 10 MAMMATIPS:

 

Hvordan ta vare på familielivet?

Vi lever i et samfunn med enormt press på å prestere, være noe og konstant bli bedre, vakrere, rikere og mer vellykket. Hvordan kan vi klare å ta vare på familien vår, ekteskapet vårt og det som er mest dyrebart for oss midt i hverdagen?

Skatten viser vei

Der skatten vår er - der vil også hjertet vårt være. Dersom vi skal være sikker på at vi tar godt vare på ekteskapet vårt og familien vår, må vi passe på at FAMILIEN VÅR er skatten vår! Og dette må reflekteres i hvordan vi bruker vår tid og hva vi prioriterer i hverdagen vår.

For hvor deres skatt er, der vil også deres hjerte være. (Lukas 12,34)

Er fritidsaktiviteter en felle?

Fritidsaktiviteter, frivillighet, møter og sammenkomster er en stor del av livet til oss alle. Dette er viktige og flotte ting! Samtidig må vi passe på at vi ikke skaper en hverdag der mamma eller pappa er ute på noe hele tiden, barna løper svett og stresset mellom et utall forskjellige fritidsaktiviteter og hjemmet vårt står tomt uten samtaler og uten familieliv. Fritidsaktiviteter er ikke feil, men vi må sette oss ned å se på totalen. Hvor opptatt er vi som familie? Har vi noen ettermiddager og kvelder i uka der vi har tid til hverandre? Har vi tid til Jesus i hverdagen?

La hjemmet bli en oase!

Vi kan velge å la hjemmene våre være et varmt og koselig sted hvor det er overflod på klemmer og der latteren sitter løst. En oase å komme hjem til, hvor vi spiser god mat sammen og har lange samtaler rundt middagsbordet. Å ha noen å komme hjem til. Et sted å høre hjemme. Et sted hvor vi får lov å bare være - uten å måtte prestere.

Bevar ditt hjerte framfor alt som bevares, for livet utgår fra det. (Ordsp 4,23)

Bevar ditt hjerte

Bevar ditt hjerte hjemme. Sett av tid til å være tilstede og bygge et familieliv der alle kjenner seg elsket. Den viktigste jobben du gjør her i livet, er den du gjør hjemme! Bruk tid sammen med familien, med ektefellen, med Gud og med hverandre!

(Bibelsitater fra: Inspirasjonsbibelen, Bibelen Guds Ord 2017)

Se vår video på YouTube om dette tema:

 

Hva gjør vi når 14-åringen vår har ET STORT BURSDAGSØNSKE: Å få melke en ku for hånd!?! Vi ønsker jo å oppfylle barna våre sine ønsker så langt vi kan, og særlig når de kommer med så kreative og artige påfunn.

Etter litt tid på google finner vi ut at Kongshaugen seter (i Trøndelag) har åpen dag, og vi pakker sekken med mat og drikke og legger ut på tur til seters. Det store håpet er at vi kan oppfylle bursdagsønsket om å få melke en ku for hånd!

På vei gjennom skogen reflekterer vi over hvordan Gud lærer oss veien vi skal gå, og hvordan vi som foreldre har et ansvar for å lære våre barn den veien de skal gå. Relasjonen mellom foreldre og barn er så viktig, og vi som har små barn har en unik mulighet til å tenke langsiktig. Hvor ønsker vi f.eks at barna våre skal være når de er tenåringer? Hvordan kan vi jobbe mot det?

Salme 16,11a sier: "Du lærer meg livets sti" (Bibelen Guds Ord, 2007). Hele tiden blir vi opplært av Gud, og Han ønsker å lære oss hvordan vi skal leve våre liv.

Gud vil vise oss hvor vi skal gå, hvilke valg vi skal ta og hvordan vi kan leve et liv til Hans behag. Som foreldre trenger vi Hans råd og veiledning!

Ordspråkene 22, 6: "Lær den unge den veien han skal gå, så viker han ikke fra den, selv når han blir gammel" (Bibelen Guds Ord, 2007).

Når vi er på tur i skog og mark er det viktig å planlegge turen, se på kartet og vite hvor vi skal. Slik er det også når vi som foreldre skal oppdra barn. Det er viktig å tenke gjennom: Hvor skal vi? Hva er målet? Hvordan kommer vi dit?

Hva ønsker vi at barna våre skal lære innen de flytter hjemmefra?

Vel fremme ved Kongshaugen seter møter vi trivelige folk, og barna våre får lov av bonden til å prøve og melke ku for hånd. Flott tur og nydelig familiedag! Vi er takknemlig til Gud som lærer oss livets sti, og leder oss mens vi er underveis her i dette livet.

Se vår videoblogg fra denne dagen på YouTube:

For en nydelig sommer vi har hatt i Norge i år! Helt fantastisk! Vi har kost oss så mye, og reist på en kjempelang bilferie. Sommeren er tiden for å skape mange gode familieminner. Og alle pakketipsene våre fra forrige bloginnlegg kom til nytte: "10 tips til billig ferie med barn!" Vår erfaring er at det går bra å kjøre på lang biltur med barna - bare man planlegger godt og stopper ofte.

Sykle dresin

På turen vår prøvde vi noe vi aldri har gjort før: Sykle dresin! I Flekkefjord kan man leie dresiner og sykle på nedlagte jernbaneskinner. Dette er artig for hele familien! Her er lenken til Flekkefjordbanen hvor de leier ut dresiner i sommerhalvåret: https://www.flekkefjordbanen.com/

Family Adventures

Et av sommerens høydepunkt var å hjelpe til med og arrangere treningsleiren til Family Adventures på Grimerud (Ungdom i Oppdrag sin hovedbase). Family Adventures er misjonsturer for hele familien - alle generasjoner sammen. Dette er ferie med mening, og en uforglemmelig opplevelse for voksne og barn. Her er lenken til mer info om Family Adventures: https://www.familiefokus.no/family-adventures/

I vår vlog (videoblogg) kan du se mer fra vår sommertur:

 

3

Skal du på bilferie med barna dine i sommer? Planlegger du familieferie, men har et stramt budsjett? Hvordan spare penger samtidig som du skaper gode sommerminner sammen med barna? Sjekk ut våre 10 tips før du reiser!

Tips 1: Planlegg overnatting

Her er det mye penger å spare, fordi overnatting kan bli kjempedyrt for en hel familie. Har du venner og familie du kan overnatte hos, kan du spare mye penger. Andre tips er: Telt, lån hytte av venner og familie, byttelån venners hus en uke, Airbnb, Turistforeningens hytter, rimelige campinghytter - eller spør om å få låne huset til familie eller venner mens de er bortreist på sin ferie.

Tips 2: Lag en pakkeliste

Det er utrolig irriterende å starte ferien med å oppdage at man har glemt noe viktig, og det er dyrt å skulle kjøpe nytt det man har lagt igjen hjemme. Lag derfor en pakkeliste der dere har full oversikt over alt som skal med på ferien. Store barn kan pakke sin egen koffert, og krysse av på lista etterhvert som de pakker. For å gjøre det enkelt, kan du lagre et dokument på data som du kaller "Pakkeliste sommerferie" og forandre litt hvert år etter behov.

Tips 3: Aktivitetssekk til hvert barn

Pakk en sekk eller bag til hvert barn i bilen, som inneholder aktiviteter, leker, bøker, tegnesaker o.l. For babyer og små barn er det lurt å putte leker i små lynlåsposer, og gjerne gjem unna disse lekene i noen uker før dere reiser slik at det blir ekstra gøy å leke med lekene siden barna ikke har sett dem på lenge. Større barn kan pakke ned mobiltelefon med lydbøker og musikk, egne øretelefoner, spillkort, bilbingo o.l.

Tips 4: Pakk en badebag

Pakk en egen badebag med badetøy, håndklær og solkrem til hele familien. Sett den lett tilgjengelig i bagasjerommet på bilen, slik at dere kan stoppe hvor som helst på en strand om dere får fint vær på ferieturen.

Tips 5: Start ferieturen med full tank

Om det er mulig kan du fylle drivstoff på bilen få dager før dere reiser, slik at du kan starte turen med full tank og slippe å stoppe for å fylle drivstoff tidlig på turen. Fyll gjerne på søndag eller mandag morgen for å få best mulig pris.

Tips 6: Lag lunch/middag kvelden før

Det blir som regel alltid billigere å ha med egen mat, enn å stoppe for å kjøpe seg noe på turen. En god lunch eller middag kan du lage kvelden før du reiser. Tips til middagsmat som er grei på biltur er:

  • Kyllingsalat med egg, pastaskruer, grønnsaker, kyllingbiter og salat. Fyll en liten plastboks til hver i familien, og skriv navn på. Husk plastgaffel!
  • Pannekaker som stekes kvelden før, og smøres med smør og sukker før de rulles og puttes i en brødpose.
  • Pølser som varmes i termos. Fyll termoser med kokende vann og pakk ned sammen med pølser og pølsebrød. Et par timer før dere skal spise middag, putter dere pølsene oppi termosene så de blir varme før middag.

Tips 7: Pakke snacks i små poser

Små plastposer med lynlås selges på IKEA og flere andre steder, og disse er godt egnet til å fylle snacks i - slik at du bare kan sende en pose til baksetet når et barn har behov for litt påfyll. Fyll posene med ulikt innhold som passer til et lite mellommåltid: Kjeks, oppskåret frukt, gulrotstenger, potetgull og nøtteblanding (som du enkelt lager selv av mørk sjokolade, rosiner og hakkede mandler).

Tips 8: Drikkeflasker med vann til alle

Det kan fort bli dyrt om du må stoppe på en bensinstasjon for å kjøpe en vannflaske til hver person i familien, så ta med vannflasker hjemmefra. Ønsker du kaldt vann? Fyll ca 1 dl vann i hver flaske og putt de i fryseren kvelden før. Rett før avreise, fyller du flaskene fulle av vann. Ta også med en eller to store flasker med frossent vann som kan ligge i bagasjerommet under turen - og fyll på drikkeflaskene når dere har behov for påfyll av kaldt vann underveis.

Tips 9: Spis frokost i bilen

Kjøp et oppskåret brød og et par pålegg, og smør frokost mens dere kjører. Da slipper du å rydde og vaske opp hjemme før avreise, og dere kommer dere avgårde litt raskere.

Tips 10: Lån lydbøker fra biblioteket

Å lytte til en lydbok sammen, er utrolig koselig og skaper fellesskapsfølelse. Lån ulike lydbøker som kan falle i smak for alle i familien, og putt de gjerne i en CD-mappe slik at de er lett tilgjengelig under bilturen.

Bonustips: Pakk ut i bilen dagen før!

Hvis du pakker ut i bilen kvelden før, kan du starte tidlig dagen etter og slippe stresset med å pakke ut mens alle skal gjøre seg klare. Mindre stress gir bedre humør - og godt humør er kanskje noe av det viktigste å huske på når man reiser på biltur sammen med hele familien!

Skap gode minner sammen med barna dine ved å dra på en bilferie sammen. Dersom du planlegger godt, kan du dra på bilferie selv med et stramt budskjett! Det viktigste er ikke hvor dere drar eller hva dere gjør - men at dere bruker tid sammen!

Se også vår video på YouTube: 10 TIPS TIL BILLIG FERIE MED BARN!

 

5

Enkle sommertips til småbarnsforeldre.

Hva er det viktig å huske på om sommeren når man har små barn i huset? Sommeren er kort i Norge, og dette er tiden for å være sammen med barna dine og finne på morsomme ting sammen ute. Her får du noen tips fra oss, som kan inspirere deg til å ha fokus på de viktigste verdiene i sommer!

  • Skap sommerminner

Husk at du kun har 18 somrer sammen med barna dine før de blir voksne! Det er om sommeren at barna og vi foreldre har fri, og da er dette en unik mulighet til å bruke tid sammen og skape gode familieminner.

Sommeren er en unik tid til å skape gode familieminner sammen! Sove under åpen himmel for første gang eller grille fisk barna selv har fisket på bål.

  • Senk forventningene

Som mor eller far er det lett at vi har diverse prosjekter vi selv ønsker å få gjort om sommeren, når vi endelig har fri. Dette kan føre til at vi ikke prioriterer tid sammen med barna eller hverandre, og blir oppslukt av våre egne prosjekter. Det kan være lurt å senke forventningene, og tenke at vi ikke rekker så mye i løpet av en kort sommer. Sommeren er en tid for å være. Ta med en god bok og et teppe ut i hagen i sola, og les høyt for barna. Det er lov å bare være, og roe helt ned.

Sommeren er tiden for såpebobler, saftis og familietid.

 

  • Tid med familien er det viktigste

Det er alltid ting som burde vært gjort, noe som skulle vært pusset opp eller fikset på. Likevel er tid med familien det viktigste. Småbarnsfasen får du aldri igjen, og det er NÅ du har tid til å forme barnas oppvekst og skape gode minner. Hopp i en søledam, dra på telttur sammen, lag fotballbane i hagen eller fisk etter krabber på stranda. Det kan også være fint å kombinere lek og jobb ved å si: "La oss alle jobbe sammen i et par timer nå før lunch, og så drar vi på stranda resten av dagen og bare koser oss!"

  • Senk tempo

Mange småbarnsfamilier lever hverdagslivet i et utrolig høyt tempo. Når det er sommer, trenger vi ikke å fylle dagene med masse aktiviteter, fart og spenning hele tiden. Vi kan senke tempo. Dra på fisketur, skogstur eller fjelltur. Kjenne på stillheten og roen. Å være ute i naturen er godt for ånd, sjel og kropp!

Det er godt for både voksne og barn å bruke tid ute i skog og mark.

 

  • Bruk nærområdene

Det er mye gøy vi kan finne på ute der vi bor, og man trenger ikke å dra på fancy ferieturer til dyre destinasjoner. Har du en hage og en hageslange? Da kan du ha timevis av moro ute i hagen med familievannkrig, springe gjennom sprederen eller plaske i et lite oppblåsbart basseng.

Det viktigste er at vi er sammen. At vi setter av tid til hverandre i sommerferien.

  • Vær tilstede

Sommeren er en tid for å ta tid til barna (og til hverandre som ektepar!). Kanskje vi kan legge bort skjermer og sosiale medier litt, og heller gjøre ting sammen. Le sammen, lese sammen, leke sammen og lære sammen. Vær tilstede i øyeblikket, og la barna vite at mamma og pappa er tilgjengelig og interessert.

Se våre sommertips på YouTube også: